Nieuws

Blog Dimo

4 december 2018

“Een product dat je hopelijk nooit nodig hebt!”

“Dat zeg ik regelmatig als mensen vragen wat omgevingsbesturing precies inhoudt”, aldus Frans van Rieke, manager van RTD Arnhem, onderdeel van Kersten. “Ben je gezond, dan sta je niet stil bij alledaagse zaken, zoals je voordeur open maken, gordijnen dichtdoen of je TV aanzetten. Het is allemaal de normaalste zaak van de wereld. Tot het moment dat je merkt dat de alledaagse dingen je teveel energie kosten of niet meer goed lukken. Om toch zelfstandig deze dingen te kunnen blijven doen, is er een oplossing in de vorm van een omgevingsbesturing. Simpel gezegd één afstandsbediening voor alles in je woonomgeving.”

Diverse bedieningsvormen

“Heb je een lichamelijke beperking en is het bedienen van bijvoorbeeld audio/video apparatuur, deuren of telefoon een probleem, dan is een omgevingsbesturing wellicht een goede oplossing. Omgevingsbesturing vergroot jouw vrijheid en het comfort in jouw huis. Er zijn vele uitvoeringen van de besturing, de afstandsbediening, mogelijk. Er is er eigenlijk altijd wel één die bij jouw wensen en persoonlijke situatie past. Bediening kan met de handen, het hoofd, de voeten, de mond en zelfs met de ogen. Zolang je maar in staat bent om één bewuste beweging te maken, hoe klein ook, krijg je met behulp van een omgevingsbesturing de volledige controle over je woonomgeving.”

De nieuwste ontwikkeling

“De nieuwste ontwikkeling in omgevingsbesturing is de Dimo omgevingsbesturing op basis van een smartphone of tablet. De Dimo software geeft via pictogrammen alle functies weer en kan tevens alle functies uitspreken. Heb je een verminderd gezichtsvermogen of een verminderde cognitie dan is dit een uitkomst. Je kunt het eigenlijk niet bedenken of het is mogelijk: de telefoon beantwoorden, een deur openen, gordijnen openen of sluiten, lampen aan of uit zetten, de thermostaat, een intercom of lift bedienen.”

Hoe werkt de Dimo omgevingsbesturing?

“De Dimo software op de tablet of smartphone communiceert via het Wifi netwerk met de Dimo HID. Deze Dimo HID is het hart van het systeem en verzorgt de verzending van alle signalen zoals infrarood voor bijvoorbeeld de TV, en radio frequent voor bediening van de verlichting. Tevens zit in de Dimo HID een noodscanner verwerkt. De noodscanner zorgt er voor dat je, als jouw  tablet of smartphone uitvalt, toch nog 16 noodfuncties kunt bedienen. Denk aan het bellen van een noodnummer of het openen van de voordeur.”

Pluspunten van de Dimo

“De Dimo is een ideale oplossing als je een compact systeem zoekt voor omgevingsbesturing.
[Dimo, omgevingsbesturing, domotica]

De voordelen in één oogopslag:

  • Met slechts één restfunctie nog te bedienen.
  • Aantal aan te sturen apparaten is onbeperkt.
  • Slechts één afstandsbediening voor alle apparatuur.
  • De afstandsbediening is makkelijk hanteerbaar en niet plaatsgebonden.
  • De mogelijkheid om alle functies uit te laten spreken.
  • Voorzien van noodscanning met maar liefst 16 functies.
  • Voorzien van een alarmuitgang die zelfs bij gehele stroomuitval blijft werken.
  • Het systeem is aanpasbaar aan de veranderde situatie van de cliënt. Er hoeft geen nieuwe voorziening aangekocht te worden.
  • Het menu is individueel aanpasbaar, kan dus door iedereen gebruikt worden.”

Advies aan huis

“Heb je behoefte aan omgevingsbesturing, dan maken we graag een afspraak en komt één van mijn collega’s je thuis bezoeken. We hebben een adviesteam van specialisten bij RTD Arnhem. Welke beperking ook, er zijn altijd mogelijkheden om handelingen weer zelfstandig uit te voeren. In het persoonlijk gesprek, het liefst samen met je ergotherapeut, informeren we je er graag over.”

Vergoedingen via zorgverzekeraar en/of WMO

“De vergoeding van jouw omgevingsbesturing is afhankelijk van de woonsituatie. Woon je zelfstandig, dus niet binnen een WLZ instelling, dan moet je de omgevingsbesturing aanvragen bij de zorgverzekeraar en de gemeente. Woon je wel in een WLZ instelling dan zul je de aanvraag bij het zorgkantoor en deels bij de instelling moeten indienen. Bij het hele vergoedingentraject adviseren en begeleiden we je overigens graag. Vanuit RTD Arnhem hebben we hier vele jaren ervaring mee. Met alle zorgverzekeraars en zorgkantoren in Nederland hebben we afspraken voor de levering van omgevingsbesturing.”

Meer weten?

Wil je een demonstratie van de Dimo omgevingsbesturing of ben je geïnteresseerd in een van onze andere producten? Bel dan met een van mijn collega’s van de binnendienst, 026 – 352 92 92, of mail naar info@rtdarnhem.nl

November 2018

« Terug naar overzicht

Ons aanbod
Nieuwsbrief
Meld u aan
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden
Afmelden

 
Loading...